Régi receptek
| |
ijfeszito13 | Dátum: Szerda, 2015-04-01, 2:35 PM | Üzenet # 1 |
Őtábornoksága
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 43
Állapot: Offline
|
Paprikás Tsirke
A paprikás csirke első, szakácskönyvben megjelent receptje: Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét 's vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát 's fojtsd sárgásra - osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, 's ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, - hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a' mártása sűrű legyen - paprikázd meg 's add fel.
|
|
| |
ijfeszito13 | Dátum: Szerda, 2015-04-01, 2:38 PM | Üzenet # 2 |
Őtábornoksága
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 43
Állapot: Offline
| Gulyás-hús krumplival Az első, szakácskönyvben ismertetett gulyásrecept. Megjelent Rátz Zsuzsanna Búza szükségben felsegéllő Jegyzések című, három füzetből álló receptgyűjteményének második füzetében, amelyet Miskolcon adtak ki 1816-18-ban. „Egy serpenyőben vagy Bográtsban felvagdalván a' mennyi szalonnát akarsz, olvaszd meg a' tűzön, ekkor a' jó féle megmosott 's apróra felvagdalt, megsózott tehénhúst vesd reá, 's ugyan annyi megtisztított karikára vagdalt Petre'selyem-gyökeret vess hozzá, veres hagymát is tettzésed szerént megvagdalva, akkor fedd bé hogy a' fedő alatt kevéssé dinsztelődjön, mikor már látod hogy a' színe elváltozott főtt formára a' húsnak, akkor tőlts reá tehénhús levet vagy forró vizet, hogy a' húst ellepje, így megint béfedve főzd mind addig mig a' hús megpuhúl, akkor megvagdalt főtt krumpliból a' mennyit akarsz hányj belé, fedő nélkűl így főzzed mind addig, míg levét jól eléggé elfővén, elég zsírosnak láttzik, így savát borsát megadván készen leszsz.”
Forrás:Kisbán Eszter: Népi kultúra, közkultúra, jelkép: a gulyás, pörkölt, paprikás. MTA Néprajzi Kutatócsoport, Budapest, 1989, ISBN 963 7762 531
|
|
| |
ijfeszito13 | Dátum: Szerda, 2015-04-01, 2:41 PM | Üzenet # 3 |
Őtábornoksága
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 43
Állapot: Offline
| Slambuc(öhön, öreglebbencs) Régi alföldi pásztorétel. Bográcsban az igazi, de azért lábosban sem rossz. Hozzávalók: 4-7 személyre - Fél kg krumpli,
- 20 dkg lebbencstészta,
- egy nagyobb hagyma,
- 20 dkg füstölt szalonna,
- piros paprika, só;
- ha van: tenyérnyi szalonnabőr,
- egy fél zöldpaprika és egy kisebb paradicsom.
A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük. A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tésztát, és szükség szerint kavargatva aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a meghámozott, karikára vágott krumplit, felhevítjük, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit épp csak ellepje. Beletesszük a szalonnabőrt, paradicsomot, szükség szerint megsózzuk. Felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a krumpli és a tészta megpuhul, és az egész levet felissza. Azon forrón ráhintjük a félretett tepertőt, és a bográcsban tálaljuk. Kínálhatunk hozzá paprikát, paradicsomot, hagymát.
|
|
| |
ijfeszito13 | Dátum: Szerda, 2015-04-01, 2:54 PM | Üzenet # 4 |
Őtábornoksága
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 43
Állapot: Offline
| A magyar húsleves 7 alapszabálya: -
hidevízzel kezdjük -
csak friss húsból készülhet -
lassan, gyöngyözve főzzük, így lehabozni sem szükséges -
a füszerek több ütemben, a zöldségek félidőeben kerülnek bele -
egyik fűszeríz sem domináns, az összhang tökéletes -
semmilyen sűrítést sem alkalmazubk, mert az már nem "tükrös" -
erő törtspaprika, erős zöldpaprika, friss törött bors, lestyán kivonat, stb., csak táláshoz, választhatóan. Az igazi húslevesbe többfajta hús is kerülhet! Mi több: az igazi húsleves hízott tyúkkal, töltött libanyakkal, és természetesen a jó "vín" marha húsából készül! -
1/2 kiló marha oldalas (vagy szegy), lehetőleg vín marha, mert az fő igazán hosszan -
1/2 kiló sertés húsos csont, a tarja illetve karajcsont a maximum, -
1 kiló falusi tyúk csontos része, de ha utána hortobágyi palacsintában gondolkodunk, akkor a húsos részek is. A húst egy megfelelő nagyságú fazékba hideg vizzel felengedem hogy ellepje és még egy kicsit. Lassú tűzön főzöm, főzöm, nehogy habja legyen. Ha mégis habot vet, akkor a hús nem volt az igazi, (a fagyasztott mindíg tajtékos) - vagy túl hevesen főztük. Ámbár egy kicsi hab nem gond, úgyis elfő, vagy lekanalazom óvatosan. Már a kezdet kezdetén fűszerezem, aztán még többször is. Türelem, korán kell kezdeni! Ha beállt a gyöngyöző fövés, akkor jöhet a zöldségek garmadája: -
5 szál zöldség, -
4 szál sárgarépa, -
1 fiatal karalábé négyfelé szelve, -
1 nagy zeller, -
1 fej hagyma egészben, -
1-2 gerezd fokhagyma, -
só ízlés szerint, -
egész vagy tört bors, ízlés szerint, de inkább egész -
sáfrányos szeklice, vagy aranyárú igazi sáfrány -
reszelt szerecsendió - csak óvatosan -
gyömbér - vigyázva -
Egy szelet kelkáposzta, de nem kötelező, nehogy az illatán érződjön a kelkáposzta szag! Végig takarék lángon főzöm - amíg a csontokról gyenge érintésre leválik a hús. Ez után kicsit állni hagyom, hogy leülepedjen, majd átszűröm, a húst és a zöldségeket külön tálalom, friss törötborssal, torma-, fokhagyma-, vagy paradicsom-, esetleg gyümölcsmártással. A tyúkhúsból paprikás pörkölt alapon hortobágyi húsos palacsinta lesz! A tésztát /csak házi csigatészta, vagy lehelet-finom metélt tészta lehet/, külön leszürt levesben főzöm ki, és a tálaláskor a tányérokba téve, jöhet rá az aranyló húsleves. Díszíthetjük néhány csipet vágott zöldpetrezselyemmel, néhány karika friss hegyes erős paprikával, egy kis száraz tört cseresznye paprikával a la Krúdy Gyula, Huszárik - Szindbád, Latinovits Zoltán, és minden, amiért érdemes élni. Ha néhány deka zöldborsóval és zsülienre vágott sárgarépával gazdagítjuk, valamint a lazán feldarabolt hússal egy tányérban tálaljuk a zöldségekkel, akkor újházi (tyúk) húslevest, illetve a Gundel féle gazdag húslevest kapjuk. Felülmúlhatatlan!!!
|
|
| |
Kisbundi | Dátum: Szerda, 2015-04-01, 3:28 PM | Üzenet # 5 |
Őtábornoksága
Csoport: Adminisztrátorok
Üzenetek: 38
Állapot: Offline
| Van egy jó recepted? oszd meg velünk, hisz szeretjük a hasunkat...
|
|
| |
|
 |